Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti u Skoplju: Suzavac i šok bombe pred zgradom Sobranja

makedonija protesti

Protest protivnika danas potpisanog sporazuma između Makedonije i Grčke o rješavanju spora o imenu Makedonije održan ispred zgrade Sobranja (Parlament Makedonije) eskalirao je u nasilje u kojem su demonstranti bacali na policajce šok bombe, vatromete i tvrde predmete na što je policija uzvratila suzavcem, javlja Anadolu Agency.

Protest je organizovan putem društvenih mreža, a okupio je više stotina demonstranata koji se protive sporazumu koji je Vlada makedonskog premijera Zorana Zaeva postigla sa grčkom stranom o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu Makedonije. Prema danas potpisanom sporazumu na obalama Prespanskog jezera, ako ga ratificiraju parlamenti obje zemlje, Makedonija bi bila preimenovana u Republika Sjeverna Makedonija.

Tokom incidenta na protestu u Skoplju jedna grupa demonstranata je srušila zaštitnu ogradu i pokušala ući u zgradu Sobranja, nakon čega ih je policija počela rastjerivati.

Demonstranti su tokom protesta uzvikivali parole poput “Makedonija, Makedonija” i “Jedno ime mi imamo”.

Ranije danas su u mjestu na obali Prespanskog jezera, u blizini tromeđe između Makedonije, Grčke i Albanije, ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas potpisali sporazum o rješavanju spora između Grčke i Makedonije u vezi s nazivom Makeodnije. Potpisivanju su prisustvovali premijeri obje zemlje i visoki predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija.