Globus

SpaceX

Prototip Starshipa ponovo eksplodirao pri slijetanju nakon testnog leta

03/02/2021

Prototip Starshipa SN8 lansiran je sa testnog polja Boca Chica u Teksasu i šatl u obliku zrna metka je dostigao visinu od deset kilometara, nakon čega je počelo testno slijetanje

Prototip svemirskog šatla američke kompanije SpaceX ponovo je eksplodirao pri pokušaju slijetanja nakon testnog lansiranja, baš kao što se to dogodilo i tokom decembarskog testiranja, javlja Anadolu Agency (AA).

Prototip Starshipa SN8 lansiran je sa testnog polja Boca Chica u Teksasu i šatl u obliku zrna metka je dostigao visinu od deset kilometara, nakon čega je počelo testno slijetanje.

Tako je 50 metarska čelična konstrukcija iz horizontalnog položaja prešla u vertikalni i činilo se da slijetanje teče bez problema, međutim, šatl je ponovo prešao u horizontalni položaj i tako ostvario kontakt sa tlom i eksplodirao.

Isti ishod testnog leta dogodio se i 10. decembra prošle godine.

Uništena raketa Starship bila je prototip teške lansirne rakete koju je razvila privatna svemirska kompanija milijardera Elona Muska za prevoz ljudi i 100 tona tereta u budućim misijama na Mjesec i Mars.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.