Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva osoba koja je novčano kažnjena zbog nošenja burke u Austriji

Rashid Nekkaz 1

Francuski privrednik porijeklom iz Alžira Rashid Nekkaz protestirao je u Beču zbog zabrane nošenja burke i pokrivanja lica na javnim mjestima u Austriji, a tom prilikom je postao i prva osoba kojoj je austrijska policija napisala kaznu za nepoštivanja te odredbe, javlja Anadolu Agency (AA).

U Austriji je početkom mjeseca na snagu stupila zabrana nošenja burke i pokrivanja lica na javnim mjestima, a negodovanje je danas ispred sjedišta Ministarstva vanjskih poslova te zemlje na neobičan način izrazio privrednik Nekkaz.

Nekkaz se pred brojnim medijskim ekipama pojavio sa maskom na licu i novčanicama eura i fotografijom austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurza zalijepljenim na sebi.

On je tom prilikom kazao kako se žene u Austriji trebaju odijevati kako žele i da se to ne može uređivati zakonima.

Kazao je da želi da se sastane sa ministrom Kurzom i da mu uruči knjigu o budućnosti svijeta.

Tada je na mjesto protesta stigla austrijska policija koja je Nekkaza odvela u zgradu Ministarstva i napisala mu novčanu kaznu u iznosu od 50 eura za nepoštivanje zakonske zabrane pokrivanja lica na javnim mjestima.

Nakon izlaska iz zgrade, Nekkaz je kazao da je prvi koji je novčano kažnjen zbog zakona kojeg je nazvao sramotom za Austriju.