Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dobre vijesti

Prva tri pacijenta u Hrvatskoj oboljela od korona virusa negativni na zadnjem testiranju

korona

Oni su još uvijek u karantinu, ali ako i drugi uzastopni test bude negativan, bit će pušteni kućama u roku od 48 sati

Prva tri pacijenta koja su u Hrvatskoj oboljela od koronavirusa su pokazali negativne testove na virus, rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska ministar zdravstva Vili Beroš. Oni su još uvijek u karantinu, ali ako i drugi uzastopni test bude negativan, bit će pušteni kućama u roku od 48 sati.

Ministar Beroš je jutros objavio da u Hrvatskoj za sada nema novih slučajeva oboljelih koronavirusom. Broj oboljelih tako i dalje ostaje 19, a svi pacijenti su u dobrom stanju i imaju blage simptome bolesti.

Tokom noći je obavljeno još jedno testiranje na koronavirus, ali nalaz je negativan. Radi se o djevojčici koja pohađa jednu zagrebačku osnovnu školu. Školu će danas posjetiti epidemiolozi, iako je mogućnost zaraze isključena, rekao je ministar.

Osvrnuo se i na situaciju u Splitu te rekao da su se za dolazak trajekta iz Ancone pripremile sve službe. Hrvati su morali u izolaciju, a stranci u karantenu.

“Potrebno je biti oprezan a to svi nastojimo maksimalno biti – kako bi predvidjeli buduće situacije po svim pravilima epidemiologije”, rekao je Beroš za HTV.

Komentirao je i izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je rekla da će se koronavirusom vjerojatno zaraziti 70 posto stanovništva Njemačke. Beroš kaže da je to teoretski moguće, ali nije siguran koliko je to znanstveno utemeljeno. Ipak, ističe da mnogi oboljeli ni ne znaju da su zaraženi, a 80 posto oboljelih ima blagu kliničku sliku.

Ipak, na temelju neposrednih kontakata, Beroš kaže da u idućim danima očekuje još novooboljelih.

“Važno je da prolongiramo maksimalno ono vrijeme do slobodne cirkulacije virusa u populaciji. A uzbunjivanje i dezinformiranje javnosti na ovu situaciju je kazneno djelo”, zaključio je ministar Beroš.

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu jučer su potvrđene još tri oboljele osobe novim koronavirusom, hospitalizirane u Zagrebu.

Radi se o osobama koje su došle iz Austrije i Njemačke, saopćili su iz Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Kako smo neslužbeno doznali, jedna osoba je bila u Beču, druga u Berlinu, a treća u Münchenu.