Globus

od ponedjeljka

Prve njemačke škole otvaraju se u jeku pandemije

03/08/2020

Jan Bonin, glavni učitelj u osnovnoj školi Reutershagen u gradu Rostocku, rekao je kako je siguran da će dobro početi

Deseci hiljada školske djece vraćaju se u škole u sjevernoj Njemačkoj u ponedjeljak, a kraj ljetnih praznika donosi veliki test u postupanju za vrijeme pandemije koronavirusa.

Mecklenburg-Vorpommern prva je od 16 njemačkih saveznih država koja završava ljetne praznike. Svih 152.000 učenika u toj regiji vratit će se u učionice prvi put otkad su škole zatvorene u sklopu mjera sredinom marta.

Kako bi se opasnost od zaraze svela na najmanju mjeru, učenici su odvojeni u grupe koje se neće miješati, premda su u grupama ukinuta pravila fizičkog razmaka, prenosi Hina.

Jan Bonin, glavni učitelj u osnovnoj školi Reutershagen u gradu Rostocku, rekao je kako je siguran da će dobro početi.

“Maske su obvezne u školskim prostorijama”, rekao je Bonin za dpa te dodao da su učenike koji su bili nervozni ili nesigurni zbog novih normi pozdravili i podržali učitelji.

Istaknuo je da se neće tolerirati učenici koji neće nositi masku.

Nekoliko otoka u saveznoj državi Schleswig-Holsten također nastavlja nastavu u ponedjeljak, a lučki grad Hamburg nastavlja u četvrtak.

Škole u Berlinu i državi Brandenburgu priključuju se sljedeće sedmice, kao i najnaseljenija država Sjeverna Rajna Vestfalija na zapadu kao i ostatak države Schleswig-Holstein.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.