Globus

bliski istok

Prvi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata stigao u Izrael

01/03/2021

UAE i Izrael ozvaničili su unaprijeđenje diplomatskih odnosa u Washingtonu 15. septembra. Kao razlog otvaranja novog poglavlja naveli su zajedničku zabrinutost zbog Irana

Prvi ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Izraelu stigao je u tu zemlju u ponedjeljak, obećavajući izgradnju novih bilateralnih odnosa, a zvaničnici su rekli da će tražiti lokaciju za zgradu ambasade na području Tel Aviva.

Mohamed Al Khaja, bivši šef kabineta ministra vanjskih poslova UAE, predat će na početku trodnevne posjete vjerodajnice izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu, javlja Reuters.

Na sastanku s ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem u Jerusalemu, 40-godišnji Al Khaja rekao je da je “vrlo ponosan i počastvovan što je prvi ambasador Emirata” u Izraelu, gdje su, kako je rekao, on i njegovi domaćini razgovarali o “modelu zajedničkog djelovanja”.

– Moja je misija ovdje njegovati i razvijati međusobne odnose i nadamo se da će ovo donijeti mir i prosperitet ljudima na Bliskom istoku – rekao je Al Khaja.

UAE i Izrael ozvaničili su unaprijeđenje diplomatskih odnosa u Washingtonu 15. septembra.

Kao razlog otvaranja novog poglavlja naveli su zajedničku zabrinutost zbog Irana.

Njihovi takozvani “Abrahamski sporazumi”, kojima se pridružio i Bahrein, omogućili su unaprijeđenje turizma i trgovine između Izraela i arapskih zemalja Zaljeva. Palestinci su kritikovali nove odnose zaljevskih zemalja i Izraela, zabrinuti da bi njihov vlastiti neispunjeni cilj državnosti mogao biti ostavljen po strani.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.