Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Stoltenberg

Prvi čovjek NATO-a: Pomoći ćemo Bosni i Hercegovini i spriječiti bilo kakvu agresiju

Jens Stoltenberg yt

Stoltenberg je poručio da je NATO naučio lekciju iz Ukrajine o tome da je potrebno pomoći državama koje nisu u NATO ili Evropskoj uniji

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, u današnjem obraćanju medijima uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova članica govorio je o ruskoj agresiji na Ukrajinu, ali se i ovaj put dotakao i Bosne i Hercegovine.

– Očekujem da ćemo na sastanku također odlučiti da učinimo više za druge partnere NATO-a, koji su ranjivi na ruske prijetnje i uplitanje. Uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu. Jačanjem naše političke i praktične podrške možemo pomoći našim partnerima da ojačaju svoju otpornost. I spriječiti bilo kakvu buduću agresiju – izjavio je Stoltenberg.

Stoltenberg je poručio da je NATO naučio lekciju iz Ukrajine o tome da je potrebno pomoći državama koje nisu u NATO ili Evropskoj uniji.

– NATO će razmisliti kako pomoći tim državama i razmotriti šta može uraditi za Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, rekao je.

Bio je oštar u kritici ruskom rukovodstvu.

– Svi smo vidjeli užasne slike ubijenih civila u Buči i drugim mjestima, pod kontrolom ruske vojske do prije nekoliko dana. Ovo je nepodnošljiva brutalnost kojoj Evropa nije svjedočila mnogo decenija.

Gađanje i ubijanje civila je ratni zločin. Sve činjenice moraju biti utvrđene. I svi oni koji su odgovorni za ove zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde – poručio je Stoltenberg.

Kako je naglasio, NATO neće priznati rusku okupaciju u Ukrajini, a posebno okupaciju Krima. Iz NATO očekuju da će se pojaviti dokazi dodatnih dokaza ruskih zločina prema civilima i ratnih zločina.