Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jens Stoltenberg

Prvi čovjek NATO-a poslao upozorenje Zapadu: Putin planira novu ofanzivu!

NATO Summit Madrid
Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa/Pixsell

Jens Stoltenberg rekao je za BBC da će vojna potpora osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i natjerati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata

Zapadne zemlje moraju biti spremne pružiti dugoročnu potporu Ukrajini jer Rusija ne pokazuje znakove popuštanja, upozorio je generalni sekretar NATO-a.

Jens Stoltenberg rekao je za BBC da će vojna potpora osigurati opstanak Ukrajine kao suverene zemlje i natjerati Rusiju da sjedne i pregovara o prekidu rata.

“Ruski program djelomične mobilizacije, naređen u septembru, pokazao je da Moskva trenutačno nema želju okončati rat. Ukrajinske snage imale su zamah nekoliko mjeseci, ali znamo da je Rusija mobilizirala mnogo više snaga, mnoge od njih sada treniraju”, rekao je.

“Sve to ukazuje da su spremni nastaviti rat i pokušati potencijalno pokrenuti novu ofanzivu. Sada moramo pružiti potporu Ukrajini, uključujući vojnu potporu, jer je to jedini način da uvjerimo Rusiju da mora sjesti i pregovarati u dobroj vjeri i poštovati Ukrajinu kao suverenu neovisnu naciju u Europi”, rekao je Stoltenberg.

“Ono što znamo je da ono što Ukrajina može postići za tim stolom u potpunosti ovisi o snazi na bojnom polju”, zaključio je.