Globus

Reiner Hoffmann

Prvi čovjek Njemačkog saveza sindikata (DGB) osudio Dodikov napad na Tanju Topić

28/05/2021

Mi smo solidarno uz Tanju Topić, i za pravo na slobodu mišljenja i nezavisno novinarstvo, koje se za nas podrazumijeva, dodao je

Predsjedavajući Njemačkog saveza sindikata (Deutscher Gewerkschaftsbund/DGB) Reiner Hoffmann je napad predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na novinarku Tanju Topić nazvao “nepristojnim i neprihvatljivim činom koji prelazi granice dozvoljenog”.

Dodik je početkom ove sedmice Tanju Topić neutemeljeno optužio da je agent njemačkog BND-a i kvisling, a time je ugrozio i njenu porodicu koja živi u Banjoj Luci.

“Tanja Topić desetljećima radi za Fondaciju Friedrich Ebert, te sarađuje sa Njemačkim savezom sindikata. Imali smo priliku da je upoznamo kao kompetentnu osobu sa ličnim integritetom. Ona je nezavisna analitičarka i novinarka, koja stvarnosti pristupa kritički”, poručio je Hoffman.

“Očito je Dodikov cilj da Tanju Topić zastraši i ocrni. To je vrhunac i „kruna“ njegove kontinuirane kampanje protiv kritičkog novinarstva i slobodnih i nezavisnih medija. On na taj način staje uz bok svojim uzorima predsjedniku Srbije Vučiću i mađarskom premijeru Orbanu.

Mi smo solidarno uz Tanju Topić, i za pravo na slobodu mišljenja i nezavisno novinarstvo, koje se za nas podrazumijeva”, dodao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.