Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi konvoj civila prešao na zapadnu periferiju Alepa

alep dijete konvoj

Prvi konvoj civila iz istočnog dijela Alepa koji je pod opsadom snaga sirijskog režima i šiitskih milicija prešao je na zapadnu periferiju Alepa koja je pod kontrolom sirijske opozicije, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporter AA sa terena javlja da je prvi konvoj sa 200 ranjenika došao u dio grada Alepa koji kontroliraju snage sirijskog režima, a potom zelenim autobusima prešao četiri kilometra i stigao na zapadnu periferiju grada koja je pod kontrolom opozicionih snaga.

Konvoj zelenih autobusa sa ranjenicima iz istočnog Alepa trenutno se preko mjesta Rashidin kreće ka Idlibu, gradu kojeg u blizini sirijsko-turske granice također kontrolira opozicija.

Snage sirijskog režima i njemu savezničke šiitske militantne grupe su 20 minuta prije dolaska konvoja gađale uporišta pobunjenika u mjestu Rashidin.

U toku su pripreme za kretanje drugo, još većeg konvoja sa civilima iz istočnog dijela Alepa.

Podsjetimo da su pripadnici šiitskih militantnih grupa kojima zapovijeda general iz Irana jutros izveli napad na konvoj koji je u skladu sa nedavnim dogovorom vršio evakuaciju ranjenih civila sa istoka Alepa u Idlib. Tom prilikom su poginule četiri osobe.