Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi krug izbora za predsednika Albanije bez kandidata

albanija parlament

Skupština Albanije održala je danas sednicu na kojoj je na dnevnom redu bio prvi krug glasanja za predsednika države, ali nije bilo prijavljen niti jedan kandidat. Opozicija nije prisustvovala sednici, čime je nastavila bojkot rada Skupštine, započet u februaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Ustav Albanije predviđa 5 rundi glasanja prilikom izbora predsednika zemlje i danas je iskorišćena prva runda iako niti jedan politički subjekt ili grupa poslanika nisu imali svoga kandidata.

Na početku sednice, predsednik Skupštine Ilir Meta je objasnio procedure izbora predsednika, prema kojoj je predsednik izabran u prvom, drugom ili trećem krugu glasanja, ukoliko jedan kandidat dobije najmanje tri petine glasova od ukupno 140 poslanika Skupštine ili 84 glasa.

On je naglasio da je prema Ustavu u četvrtom i petom krugu glasanja dovoljna prosta većina glasova svih poslanika ili 70 glasova.

Meta je istakao da se glasanje smatra iskorišćenim i kada, kao danas, nema prijavljenog ni jednog kandidata.

Na sednici koja je trajala samo nekoliko minuta, predsednica skupštinske Komisije za zakonodavstvo, javnu administraciju i ljudska prava, Vasilika Hysi, izjavila je da je Komisija na čijem je čelu, konstatovala da do određenog roka Skupštini Albanije nije prijavljen ni jedan kandidat za predsednika zemlje. I ona je kazala da se runda smatra završenom i kada nema prijavljenih kandidata.

Prema Ustavu, kandidata za predsednika zemlje Skupštini može da predloži grupa od najmanje 20 poslanika. Druga runda za izbor predsednika zakazana je za sutra, 20 aprila.

Sadašnjem predsedniku Bujaru Nishaniju ističe mandat 24. jula ove godine, ali zemlja ide na parlamentarne izbore 18. juna, pa je izbor predsednika nešto ranije nego uobičajeno.

S druge strane, opozicija je pod šatorom postavljenim na bulevaru “Narodnih heroja” u Tirani, nastavila protest započet 18. februara, kao i bojkot rada parlamenta, uz zahtev da se formira tehnička vlada pre parlamentarnih izbora.