Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milanović odlučio

Prvi put ikada izbori u Hrvatskoj zakazani za srijedu

zoran milanovic
Foto: Screenshot
Zoran Milanović

Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste

Izbori za novi, 11. saziv Hrvatskoga sabora održat će se u srijedu 17. aprila, odlučio je u petak hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je donio i odluku da se izbori za članove u Evropski parlament iz Republike Hrvatske održe u nedjelju, 9. juna.

Izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 17. aprila, a u inostranstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u utorak, 16. i u srijedu, 17. aprila, stoji u odluci hrvatskog predsjednika o raspisivanju izbora za zastupnike 11. saziva Sabora od nezavisnosti.

Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste.

DIP potom ima rok od 48 sati za objaviti zbirnu listu pravovaljanih lista i kandidatura, čime će krenuti službena izborna kampanja.

Birači će izabrati 151 zastupnika, njih 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela država.

Zastupnike mogu birati te se za zastupnike kandidirati hrvatski državljani s navršenih 18 godina.

Da bi ih se eventualno izabralo, imena kandidata moraju biti na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije te birači, a tada je riječ o nezavisnim, odnosno listama grupe birača.

Takve liste, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se takmiče. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise.

Birači mogu koristiti i preferencijski glas, odnosno zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost na listi i tako mu omogućiti da ‘preskoči’ kandidate koje su predlagatelji stavili ispred njega.

Milanovićeva odluka uslijedila je dan nakon što se raspustio 10. saziv Hrvatskog sabora, podsjeća Hina.

Hrvatski predsjednik je danas donio i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Evropski parlament iz Republike Hrvatske te će se izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava održati u nedjelju, 9. juna.