Institut za javno zdravlje

Prvi slučaj sumnje na omikron soj u Crnoj Gori

korona FTV (1)

Odmah je sprovedeno detaljno epidemiološko istraživanje kojim je utvrđeno da crnogorski državljanin nije vakcinisan protiv kovida

Sumnja se da je jedna porodica u Crnoj Gori zaražena omikron sojem virusa korona, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

U saopštenju se navodi da je to utvrđeno detaljnim epidemiološkim nadzorom koji se sprovodi nad putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz zemalja Afrike u kojima je detektovan novi soj virusa korona.

Juče je dobijena informacija da je državljanin Crne Gore 26. novembra putovao avionom na relaciji Johanesburg-Frankfurt letom kojim je putovala i osoba pozitivna na omikron soj virusa.

Odmah je sprovedeno detaljno epidemiološko istraživanje kojim je utvrđeno da crnogorski državljanin nije vakcinisan protiv kovida.

Prve simptome je dobio 30. novembra i testiran je u jednoj privatnoj laboratoriji gdje je utvrđeno da je pozitivan na virus korona, nakon čega su on i njegova porodica stavljeni u izolaciju.

“Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati”, navodi se u saopštenju Instituta.

U daljem epidemiološkom nadzoru svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detaljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom, dodaje se u saopštenju.