Globus

Meksiko

Pucao na turiste, jednog ubio i dvojicu ranio, u toku potraga za njim

22/01/2022
Foto: Twitter

Prema prvim izvješćima, gost hotela napao je troje kanadskih turista koji su također odsjedali u tom hotelu u meksičkoj sveznoj državi Quintana Roo

Kanadski turist je ubijen, a dvojica su povrijeđena u pucnjavi koja se nakon svađe dogodila u turističkom mjestu Playa del Carmen na jugu Meksika, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema prvim izvješćima, gost hotela napao je troje kanadskih turista koji su također odsjedali u tom hotelu u meksičkoj sveznoj državi Quintana Roo.

“Tri stradale osobe u hotelu ‘Xcaret’ odmah su prebačene u bolnicu, gdje je nažalost jedan preminuo. Gosti su kanadskog porijekla”, saopćio je državni sekretar za javnu sigurnost Lucio Hernandez Gutierrez na Twitteru.

Lokalne vlasti su na društvenim mrežama podijelile fotografije osumnjičenog koji je u bjekstvu i za kojim traje potjera.

Meksička država Quintana Roo poprište je velikog porasta nasilja. Od 2017. do 2020. godine u toj karipskoj regiji zabilježen je porast ubistava od 80,7 posto.

Sličan problem postoji i u gradiću Playa del Carmen, gdje su se proteklih godina dogodili brojni nasilni incidenti, uključujući pucnjavu u noćnom klubu u januaru 2017. godine u kojoj je šest osoba ubijeno, a 17 ranjeno. Većina žrtava bili su stranci.

Bataljon za turističku sigurnosti formiran je prošlog mjeseca iz Nacionalne garde Meksika i broji 1.500 vojnika zaduženih za sigurnost u turističkim destinacijama te zemlje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.