Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pučisti komunicirali putem WhatsApp-a, izdato odobrenje: “Slobodno pucajte”

watss1

Pripadnici turskih oružanih snaga odanih terorističkoj ogranizaciji FETO/PDY tokom pokušaja izvođenja puča sinoć su komunicirali putem internet aplikacije WhatsApp.

Naime, teroristi odani Fetullahu Gulenu formirali su grupu na ovoj aplikaciji pod nazivom “Yurtta Sulh Biziz” (Mi smo mir u zemlji). Administrator u ovoj grupi bio je oficir pod imenom Murat Celebioglu, koji je putem grupe izdavao naredbe u pokušaju vojnog puča.

Celebioglu je u ovu grubu uključio brojna imena kao što su Uzay Sahin, Murat Yanik, Murat Karakus. Jedna od prvih naredbi Celebioglua u grupi bila je da se saobraćaj prema centru Istanbula blokira, te da se vozila iz centra grada puštaju vani.

Major Murat Yanik prilikom konstantnog puštanja informacija napisao je kako je “trenutno stanje pozitivno”, a kratko nakon toga “negativno”.

watss

U grupi su se mogle vidjeti i brojne poruke u vezi sa uzimanjem za taoca zamjenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga Turske generala Umita Dundara.

Također u kraćim intervalima korisnici grupe slali su informacije o stanju na Bosforskom mostu i aerodromu Ataturk.

U vezi sa dešavanjima u Ankari u grupu je stigla poruka kako su “na putu predstavnici Stranke pravde i razvoja (AK Parti)”, na što pukovnik Sahin poručuje: “Ne puštajte ih, slobodno pucajte”.

U grupi su se mogle vidjeti također i naređenja za dolazak oklopnih vozila.