Pucnjava i eksplozije u centru Pariza, najmanje 60 mrtvih

85a5b5a5-0cb8-4dd5-b72e-ff13e304dc97

Najmanje 60 osoba poginulo je u terorističkim napadima koji su večeras izvedeni u samom centru Pariza, glavnog grada Francuske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima policije, u dva oružana napada te u dvije odvojene eksplozije u blizini stadiona “Stade de France” broj poginulih je porastao na 60.

Policija trenutno traži da građani napuste ulice gdje stotine pripadnika snaga sigurnosti tragaju za napadačima.

Policija je navela da je najmanje 11 osoba poginulo u dvije pucnjave u restoranu “Petit Cambodge” i u blizini drugog restorana.

Osim toga, najmanje 16 osoba je poginulo u teatru “Bataclan”, dok je oko 100 osoba zadržano kao taoci unutar teatra. Broj poginulih mogao bi biti veći.

Tri eksplozije su također zabilježene u blizini stadiona “Stade de France” gdje se igrala prijateljska utakmica Francuska-Njemačka. Sa stadiona je evakuisan i francuski predsjednik Francois Hollande.

 

u da se nekoliko eksplozija dogodilo u blizini “Stade de France” na kojem prijateljsku meč igraju Francuska i Njemačka čula eksplozija.

Hollande je nakon terorističkih napada u Parizu izjavio kako su vlasti te zemlje poduzele potrebne mjere u cilju očuvanja nacionalne sigurnosti.

U obraćanju novinarima Hollande je rekao da je u cijeloj zemlji proglašeno vanredno stanje te da su zatvorene granice.

“Zatvaramo granice kako bi se zaustavili napadi. Činimo ogromne napore da se rasvijetle događaji. Moramo pokazati solidarnost i jedinstvo. Država mora djelovati snažno i svako mora uraditi svoje zadatke”, kazao je Hollande.

Naglasio je kako je cilj napadača da izazovu strah među građanima Francuske.

“Teroristi žele da među nama izazovu strah, ali sa ovim strahom se moramo svi zajedno suočiti”, rekao je Hollande i podsjetio da je u zemlji proglašeno vanredno stanje.

Britanski premijer David Cameron je nakon terorističkih napada u Parizu naveo kako britanski narod duboko saosjeća sa građanima Francuske. Na društvenoj mreži “Twitter” napisao je kako je vrlo šokiran vijestima o večerašnjim napadima u Parizu.

https://youtu.be/5d-BB_V1hFc

“Šokiran sam događajima u Parizu koji su se desili večeras. Naše misli i molitve su sa francuskim narodom. Uradit ćemo sve što možemo da pružimo pomoć”, poručio je premijer Velike Britanije.