Globus

Gradonačelnik potvrdio

Pucnjava u Utrechtu: Poginule najmanje tri, ranjeno devet osoba

18/03/2019

Glasnogovornik policije Bernhard Jens saopćio je da još uvijek nema uhapšenih osoba

Gradonačelnik Utrechta Jan van Zanen saopćio je da su najmanje tri osobe poginule, a devet ranjeno u pucnjavi koja se danas dogodila u tramvaju u centru tog holandskog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Van Zanen je kazao da je među ranjenima i troje životno ugroženih, a da je teroristički motiv najvjerovatnija pozadina napada.

Holandska policija saopćila je da traga za Gokmenom Tanisem koji je osumnjičen za napad.

Policija je saopćila da je za napad osumnjičen 37-godišnji Gokman Tanis koji je porijeklom iz Turske te se građani pozivaju da policiji jave ako imaju bilo kakve informacije o njegovoj lokaciji. Naknadno je objavljena ispravka identiteta osumnjičenog u Gokmen Tanis.

Policija je pokrenula potjeru za napadačem i ne odbacuje moguće terorističke motive, kao ni mogućnost da iza napada stoji više počinilaca.

Holandske vlasti podigle su maksimalno upozorenje na terorističku prijetnju u gradu, a vojna policija je uvela i maksimalne mjere sigurnosti na aerodromima i u blizini važnijih objekata u Holandiji.

Glasnogovornik policije Bernhard Jens saopćio je da još uvijek nema uhapšenih osoba, a da se pretpostavlja da je počinilac s mjesta napada pobjegao vozilom.

Njemačke vlasti su uvele maksimalne mjere sigurnosti na granici s Holandijom. Iz njemačke policije su saopštili da su uspostavili kontakt s holandskim kolegama i da imaju opis napadača.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.