Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puigdemont i njegovi saradnici pušteni na slobodu

Puigdemont

Smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont i četvorica bivših članova njegove vlade za kojima je izdan evropski nalog za hapšenje, pušteni su na uslovnu slobodu po odluci sudca istrage, saopćilo je državno tužilaštvo u Bruxellesu u noći na ponedjeljak.

Petorica Katalonaca su se u nedjelju ujutro predala policiji u Bruxellesu, gdje su se sklonili početkom prošle sedmice. Sada drugi sud u idućih 15 dana treba odlučiti hoće li provesti evropski nalog za hapšenje koji je izdala Španija.

Sudija koji je imao 24 sata za odluku o eventualnom pritvaranju petorice Katalonaca, prihvatio je prijedlog državnog tužlaštva u Bruxellesu, prenosi Hina.

Puigdemont je pobjegao u Belgiju nakon što je zvanični Madrid uveo direktnu vladavinu nad Katalonijom nakon referenduma o nezavisnosti.

On je kazao da se neće vratiti u Španiju dok mu ne bude garantovano pravedno suđenje.

Puigdemonta i četvorica njegovih saradnika španske vlasti optužuju za pobunu, zloupotrebu javnih sredstava, neposlušnosti i kršenja povjerenja.

Na slobodu su pored Puigdemonta pušteni Meritxell Serret (bivši ministar poljoprivrede), Antoni Comín (bivši ministar zdravlja), Lluís Puig (bivši ministar kulture) i Clara Ponsatí (bivša ministrica obrazovanja).