Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puigdemont: Tretiraju me kao kriminalca

CARLES Puigdemont

Smijenjeni predsjednik Katalonije Carles Puigdemont izjavio je da se prema njemu postupa kao da je “pedofil” nakon što je iz Španije pobjegao u Belgiju kako bi izbjegao krivičnu prijavu.

Britanski dnevnik “Indipdentent” podsjeća da se Puđdemon trenutno nalazi u Briselu nakon što je Madrid smijenio njegovu Vladu zbog inicijative za proglašenje nezavisnosti Katalonije od Španije.

Protiv njega i četiri ministra iz katalonskih vlasti objavljena je evropska potjernica prema optužbama u koje spadaju pobuna, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova, neposluh i kršenje povjerenja.

“Tretiraju me kao kriminalca, narko-dilera, pedofila, serijskog ubicu. Mislim da je ovo zlostavljanje, ne politika. Ovim se sudovi koriste radi politike”, kaže Puigdemont.

Prema njegovim riječima, optužba sa kojom se suočava predstavlja prijetnju jer može rezultirati kaznom od 30 godina zatvora. On smatra da to nije pravda, već osveta.

“Nisam pobunjenik, nemam takav duh, niti to želim da budem. Smatram da sam veoma disciplinovan. Želim samo da sprovedem ono što je parlament odobrio. To je normalno i tu nema ničeg pobunjeničkog. Ne osjećam se ugodno u ulozi pobunjenika koju ne želim da igram”, kaže smijenjeni katalonski lider.

Puigdemont se krajem prošlog mjeseca predao belgijskim vlastima neposredno po dolasku iz Španije. On tvrdi da ne bježi od pravde već da traži fer proces i da ne vjeruje da će to imati u Madridu.