Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke

Pupovac: Ustaška znamenja i pozdrave smjestiti u granice zakona

pupovac_sarajevo_2

“Barem jedna strana – a zasad mi se čini i obje strane – nastoje da se Hrvatska ne uvalja dublje u blato te ustaške tradicije koja se do današnjeg dana zadržala u Hrvatskoj”, naveo je Pupovac

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je danas, povodom incidenta u Okučanima, da je ko god se distancira od ustaškog pokliča “za dom spremni!”, napravio dobro za Hrvatsku.

Komentarišući incident u Okučanima, gdje je tokom obilježavanja vojno-policijske akcije “Bljesak” istaknut ustašni poklič “za dom spremni”, a zbog čega je hrvatski predsjednik Zoran Milanović napustio skup, Pupovac je napomenuo da se taj poklič vezuje za Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja ne bi trebalo da ima nikakvih dodirnih tačaka sa današnjom Hrvatskom.

“Za dom spremni! je pozdrav koji ne bi trebao da bude prisutan ni na komemoracijama, ni na bilo kojim drugim mestima jer je najdirektnije povezan sa ustaškim pokretom i Nezavisnom Državom Hrvatskom koja ne bi trebalo da ima nikakvih dodirnih tačaka sa današnjom Hrvatskom”, rekao je za zagrebačku TV “N1” Pupovac, koji je poslanik u Hrvatskom saboru.

On je napomenuo da “za dom spremni!” ne može imati pravo javnosti, da je to činjenica u Drugom svjetskom i proteklom ratu, ali da “njegova legalizacija i i legitimisanje na svečanostima, komemoracijama i bilo kojim drugim događajima je nešto što najdirektnije današnju Hrvatsku povezuje s ustaškom tvorevinom NDH”.

Očigledno je, dodao je Pupovac, da će se o tom pitanju i problemu raspravljati i da je potrebno donijeti zakonsku regulativu u kojoj će se ustaška znamenja i pozdravi smjestiti u granice zakona.

“Sada toga nema, imamo samo sentimente, političke stavove i procene šta je za nekog dobro, šta za nekoga nije – u stranačkom, političkom i drugom smislu”, dodao je on.

Govoreći o tome kako se Milanović, a kako premijer Hrvatske Andrej Plenković odnose prema tom pitanju, Pupovac ističe da se za sada pazi da se polemika o tome ne pretvori u dublji sukob.

“To znači da barem jedna strana – a zasad mi se čini i obje strane – nastoje da se Hrvatska ne uvalja dublje u blato te ustaške tradicije koja se do današnjeg dana zadržala u Hrvatskoj”, naveo je Pupovac.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napustio je obilježavanje 25 godina od akcije “Bljesak” u Okučanima zato što je jedan od aktera proslave pokazao majicu na kojoj je ustaški pozdrav: “Za dom spremni!”.

“Ja u tome ne želim učestvovati. To je namjerna provokacija i smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće, gdje god bude ovakva situacija, u tome neću učestvovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem – oni moraju”, rekao je Milanović, a prenosi Index.hr.