Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smještena u bolnicu

Puštena izraelska taokinja hamasovcu dala ruku i zahvalila se. Oglasila se njena kćerka

hamas oslobodio žene
Foto: Screenshot/Twitter
Hamas oslobodio žene

Hamas oslobodio dvije žene: Način na koji je otišla, a onda se vratila i zatim rekla hvala mi je bio prilično nevjerovatan

Kčerka Yochevede Lifshitz, jedne od dviju sinoć oslobođenih izraelskih taokinja, posjetila je svoju majku u bolnici u Izraelu i rekla za BBC da joj se majka čini dobro.

“Medicinske sestre kažu da je vrlo oštra i jako želi podijeliti informacije s obiteljima drugih talaca s kojima je bila.”

Sharone Lifshitz za BBC je govorila dok je njezina majka spavala, a voditelju je kazala: “Malo sam bez riječi. Sjedila sam pokraj nje oko sat vremena, a onda smo izašli i moj brat je s njom. Svi su tako umorni. Prošla je kroz mnogo toga.”

Sharone dodaje: “Ponovo vidjeti svoju mamu je nevjerovatna stvar. Držati je za ruku, samo poljubiti njezino lice i obraz, tako sam ponosna na nju, nevjerovatna je.”

Kćerka: To je tako ona

Sharone spominje videosnimku oslobađanja svoje majke na kojoj ona nakratko drži ruku jednog od otmičara.

“Način na koji je otišla, a onda se vratila i zatim rekla hvala, mi je bio prilično nevjerovatan. To je tako ona.

“Jednostavno čekam da provedem malo kvalitetnog vremena s njom”, kazala je.

hamas oslobodio zene
FOTO: Screenshot
Hamas oslobodio dvije žene

Ona dodaje: “Još uvijek je tamo u Gazi više od 200 ljudi i ne smijemo biti uhvaćeni samo u svoju ličnu sreću, već raditi na oslobađanju svih.”

“Mali tračak svjetla”

“Ovo je mali tračak svjetla, ali još postoji ogromna tama. Ne znam zna li mama da kuće više nema”
Sharone Lifshitz kaže da je oslobađanje njene mame “mali tračak svjetla, ali postoji i ogromna tama jer rat još uvijek traje”.

“Ima zločina koje nismo ni počeli procesuirati. Ne znam zna li moja mama za kuću, da je sve nestalo. Ima toliko toga, pričekat ću da se probudi, malo je poljubiti i vidjeti kako joj mogu pomoći”, rekla je.

Kaže da porodica nema plan reći njenoj majci što se sve dogodilo.”Samo živimo dan po dan”, rekla je.

Trenutno je prioritet porodica i njene mame pronaći ostatak talaca, kaže Sharone, koja inače živi u Londonu.

“Sjedila je s ljudima koje je poznavala cijeli život i s djecom i unucima njenih prijatelja. Ona želi prenijeti informacije, želi raditi na tome da ih pošalje kući, sigurna sam”, rekla je za BBC.