Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Američka lista je usmjerena protiv svih Rusa, ali nećemo eskalaciju

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagirao je na novu listu koju su objavile američke institucije kao dio sankcija zbog uplitanja u američke izbore, prenosi BBC.

Putin je rekao da je taj potez usmjeren protiv svih Rusa. Imena 210 osoba, državnika, zvaničnika i oligarha su objavljena nakon što je prošle godine donesen zakon, ali nisu usvojene nikakve nove sankcije protiv njih.

Putin je rekao da to nije prijateljski potez, i da to komplicira odnose, ali da on ne želi eskalaciju situacije. Umjesto toga, Rusija će se posvetiti “sebi i ekonomiji”.

Američku vladu je na ovakav potez primorao Kongres koji je prošle godine usvojio zakon o širim sankcijama i borbi protiv utjecaja Rusije. U okviru tog zakona je precizirano i da vlada SAD mora izdvojiti 250 miliona dolara za borbu protiv utjecaja Moskve na zapadnom Balkanu, uključujući i BiH.

Kongres je, između ostalog, tim zakonom htio da objavi imena i posrami oni koji su se okoristili od saradnje sa Putinom i upozori ih da bi mogli biti i predmetom novih sankcija u budućnosti. Tzv. Putinova lista sadrži imena Putinovih najbližih saradnika, članova vlade, obavještajnih službi i poslovnih ljudi. Na listi su između ostalih Dmitry Medvedev, Roman Abramovich, Oleg Deripaska…