Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Assad je spreman na reforme i “razumnu” opoziciju

putin assad3

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je predsjednik Sirije Bashar al-Assad spreman da provede reforme u toj zemlji i u vlast uvede “razumu opoziciju”.

Putin prisustvuje Samitu lidera Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) u tadžikistanskoj prijestolnici Dushenbeu, a u obraćanju učesnicima se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u građanskim ratom zahvaćenoj Siriji.

Prvi čovjek Rusije Putin tvrdi da je vlast u Damsku svjesna neophodnosti ujedinjavanja svih strana u Siriji kako bi se izvojevala pobjeda nad terorizmom, te dodao da je Rusija već poslala oružje Siriji za borbu protiv terorističke organizacije ISIS.

Ističući da sirijske izbjeglice ne bježe od sirijske vlasti, već od terorista i rata, Putin je kazao da bi bez ruske podrške Siriji u toj regiji situacija bila gora nego u Libiji i da bi val izbjeglica bio još veći.

Putin dalje tvrdi da je ISIS proširio svoje aktivnosti i van granica Iraka i Sirije, te dodaje da ta organizacija ima udjela i u pogoršanju situacije u Afganistanu.

Na kraju je Putin pozvao sve zemlje da se udruže sa sirijskom vladom i zajednički bore protiv terorista ISIS-a.