Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik rusije

Putin dobio listu neprijateljskih zemalja koju je tražio da mu sastave, evo ko je sve na njoj

Prekjučer je Putin zatražio od ruske vlade da mu sastavi popis zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, njenim kompanijama, organizacijama i pojedincima. “Imate dva dana za to!” jasno im je poručio

Vladimir Putin je od ruske vlade zatražio da mu u roku od dva dana sastavi popis zemalja koje su podržale sankcije Rusiji, a sad su ruske agencije objavile da je taj popis i napravljen.

Na listi su, prema pisanju TASS-a, Sjedinjene Američke Države, Kanada, sve zemlje Europske unije, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Sjeverna Makedonija, Japan, Južna Koreja, Australija, Mikronezija, Novi Zeland, Singapur i Tajvan.

Navodno je Putin naredio da svi Rusi koji imaju devizne obveze prema stranim kreditorima s liste neprijateljskih zemalja te obveze plaćaju rubljima.

Podsjetimo, prekjučer je Putin zatražio od ruske vlade da mu sastavi popis zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, njenim kompanijama, organizacijama i pojedincima. “Imate dva dana za to!” jasno im je poručio.

Do uvođenja sankcija je dovela velika ruska invazija na Ukrajinu. Sankcije su već počele utjecati na životni standard u Rusiji. Trideset i dvije zemlje zatvorile su svoj zračni prostor za avione registrovane u Rusiji ili koji pripadaju ruskoj vladi i njenim građanima. Prema JPMorgan Chaseu, napad na Ukrajinu mogao bi dovesti do kolapsa ruske privrede poput one iz 1998. godine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se Zapad angažovao u “ekonomskom razbojništvu” protiv Rusije i da će Moskva na to odgovoriti.

Nije precizirao kakav će odgovor biti, no rekao je da će to biti u skladu s ruskim interesima.