Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Hemijski napad u Siriji je bio provokacija protiv Assada

Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je hemijski napad u Siriji bio provokacija usmjerena protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Obraćajući se na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u petak, Putin je snažno ponovio rusko stajalište da Assadove snage nisu odgovorne za smrtonosni hemijski napad koji se dogodio u Siriji u aprilu, javlja Associated Press.

Putin je kazao da je napad bio provokacija čiji je cilj bio okriviti sirijskog čelnika za ubistva ogromnog broja civila, te da “Assad nije upotrijebio to oružje”.

On je rekao da je Rusija ponudila SAD-u i njihovim saveznicima mogućnost da pregledaju sirijsku bazu u potrazi za hemijskim oružjem i kritizirao ih je zbog toga što su oni to odbili.

Ruski predsjednik rekao je da smatra da je bivši uposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a Edward Snowden pogriješio što je objavio američke obavještajne podatke, ali da nije izdajnik.

Tridesettrogodišnji Snowden je dobio azil u Rusiji 2013. godine nakon što je objavio informacije o američkim tajnim operacijama. Njegov advokat u januaru je kazao da Snowden ima pravo ostati u Rusiji do 2020. godine i da može podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo iduće godine.

Putin je o Snowdenu razgovarao u intervjuu s američkim filmskim producentom Oliverom Stoneom.

– Snowden nije izdajnik. On nije izdao interese svoje zemlje, niti je prenio nekoj drugoj zemlji informacije koje bi mogle naštetiti njegovom narodu – rekao je Putin.

Međutim, ruski čelnik je kazao da je Snowden, ako mu se nije sviđalo to što radi, umjesto što je odavao tajne trebao dati otkaz u Agenciji na isti način na koji je sam Putin dao otkaz u KGB-u.

– Moje mišljenje je da je to što je on učinio pogrešno – dodao je Putin u intervjuu, prenosi agencija Reuters.