Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin i Obama razgovarali o situaciji u Siriji

obama-i-putin12345

Tokom Samita G20 u turskoj Antaliji američki i ruski predsjednici Barack Obama i Vladimir Putin su razgovarali tokom jedne 35-minutne pauze, a jedna od tema razgovora bila je situacija u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

O pomenutom razgovoru Obame i Putina na marginama Samita G20 za AA je komentirao neimenovani zvaničnik Bijele kuće, koji je kazao da je to bio izuzetno „konstruktivan“ susret dva lidera.

Ističući da je veći dio razgovora protekao u razmjeni stavova o naporima u smjeru zaustavljanja rata u Siriji, neimenovani američki diplomata je kazao da su Obama i Putin saglasni da je ta tema postala još hitnija nakon terorističkog napada u Parizu.

„Lideri su ukazali na uspješnu ideju pregovora u Beču i neophodnost nastavka dijaloga između sirijske opozicije i režima uz posredovanje UN-a, a o zaustavljanju sukoba. Saglasni su i o neophodnosti pokretanja procesa političke tranzicije u Siriji. Obama je i ovom prilikom kazao da je ruske vojne aktivnosti u Siriji potrebno fokusirati na borbu protiv ISIS-a“, kazao je diplomata.

Isti izvor navodi da su Obama i Putin razgovarali i o situaciji u Ukrajini, a da je Obama kazao da podržava implementaciju Sporazuma iz Minska koji predviđa povlačenje stranih vojnika iz Ukrajine, povlačenje teškog oružja sa frontova i kontrolu cijele ukrajinske teritorije od strane vlade u Kijevu.

Obama je iskoristio priliku da i lično izrazi sućut Putinu i ruskom narodu zbog nedavne tragične avionske nesreće u Egiptu.