Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Portparol Kremlja

Putin i Xi sastat će se krajem decembra

Russia's President Putin on working visit to China
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 4, 2022: Russia's President Vladimir Putin (L) and his Chinese counterpart Xi Jinping pose during a meeting. Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS Photo via Newscom Photo: ALEXEI DRUZHININ/NEWSCOM

U dnevnom brifingu sa novinarima kasnije u utorak, Peskov je rekao da su Xi i Putin “u stalnoj komunikaciji”

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Xi Jinping održat će razgovore o događajima iz 2022. godine krajem decembra, izvijestio je u utorak ruski poslovni dnevnik Vedomosti.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je za novine da su datum i dnevni red sastanka već poznati, ali da će zvanično saopćenje biti naknadno.

U dnevnom brifingu sa novinarima kasnije u utorak, Peskov je rekao da su Xi i Putin “u stalnoj komunikaciji”.

– Spremamo se da nastavimo ovu komunikaciju. Blagovremeno ćemo vas obavijestiti kada i kako će se odvijati budući kontakti – navodi Peskov.

List je, pozivajući se na neidentifikovani izvor blizak administraciji ruskog predsjednika, rekao da je malo vjerovatno da će sastanak biti licem u lice.

– Detalji se razrađuju – rekao je izvor za Vedomosti.

Rusija se približila Kini otkako je u februaru poslala svoje oružane snage u Ukrajinu, dok Moskva nastoji ojačati svoje političke, ekonomske i sigurnosne odnose sa nezapadnim zemljama.