Putin: ISIS finansira 40 zemalja, među njima i neke iz G20

putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je podijelio ruske obavještajne podatke o Islamskoj državi sa svojim kolegama iz zemalja skupine G20, a oni glase tako da izgleda da se te teroriste finansira iz čak 40 zemalja svijeta, uključujući i nekih od članica G20 skupine.

Putin je naglasio, obraćajući se kolegama na summitu G20 u Turskoj, i hitnu potrebu da se prekine ilegalna trgovina naftom koju provodi Islamska država.

Putin predlaže da se prvo donese odluka koje se skupine u Siriji treba smatrati terorističkim organizacijama, a koje naoružanom, ali još uvijek legalnom sirijskom opozicijom predsjedniku Bašaru al Asadu

“Pokazao sam kolegama fotografije snimljene iz svemira i iz aviona, koje jasno pokazuju razmjer ilegalne trgovine naftom i naftnim derivatima”, rekao je Putin, a prenosi RT.

“Konvoj cisterni proteže se na desetke kilometara tako da s visine od četiri do 5.000 metara, oni i dalje sežu i iza horizonta”, istaknuo je Putin, uspoređujući te konvoje s naftovodom i plinovodom.

Nije pravo vrijeme da se ide s procjenama koja je zemlja više ili manje učinkovita u borbi s Islamskom državom, jer sad je potrebna ujedinjena međunarodna akcija, dodao je Putin.

Ruski predsjednik je ponovno istaknuo i spremnost Rusije u davanju potpore i umjerenim pobunjenicima u Siriji, u borbi protiv džihadista.

“Neke naoružane sirijske pobunjeničke skupine razmišljaju o mogućnosti aktivnih operacija protiv Islamske države uz rusku pomoć iz zraka, a mi smo spremni pružiti takvu potporu”, rekao ej Putin.

“Zaista trebamo potporu iz SAD-a, evropskih zemalja, Saudijske Arabije, Turske i Irana”, dodao je.

Putin predlaže da se prvo donese odluka koje se skupine u Siriji treba smatrati terorističkim organizacijama, a koje naoružanom, ali još uvijek legalnom sirijskom opozicijom predsjedniku Bašaru al Asadu.

“Naši napori trebaju biti usmjereni borbi protiv terorističkih organizacija”, zaključio je.

Osvrnuo se i na kritike Zapada vezane za ruske zračne udare u Siriji.

“Doista je teško kritizirati naše postupke. Oni se boje informirati nas o teritorijima koje ne bismo trebali ciljati, strahujući da bismo upravo tamo udarili, da bismo ih sve prevarili. Čini se da je njihovo mišljenje o nama bazirano na njihovom shvaćanju toga što je ljudska pristojnost”, rekao je na kraju Putin.