Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Putin mijenja plan, Zelenski poručuje: Ovo nije zatišje, već priprema za iduću fazu

tenk tw

“Možda se nekom sada čini da nakon niza pobjeda imamo neko zatišje. Ali ovo nije zatišje. Ovo je priprema za sljedeću fazu”, rekao je Zelenski

U sinoćnjem obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ono što mnogi percipiraju kao “usporavanje napretka” zapravo predstavlja pripremu za “novu fazu rata i oslobađanje više gradova”.

“Možda se nekom sada čini da nakon niza pobjeda imamo neko zatišje. Ali ovo nije zatišje. Ovo je priprema za sljedeću fazu”, rekao je Zelenski.

“Izjum, Balaklija, Kupjansk i regija Harkiv općenito su gradovi i zajednice koje smo oslobodili. Ove se riječi sada čuju. Čuju se posvuda”, rekao je.

“Čuju se i Mariupolj, Melitopolj i Herson, ali oni će se oglasiti još češće i glasnije kada ih oslobodimo”, nastavio je.

“Donjeck, Horlivka i Luhansk, čut će se i oni. Džankoj, Jevpatorija, Jalta… Definitivno”, zaključio je Zelenski.

Sergej Hajdaj, ukrajinski guverner Luhanske oblasti, kaže da je tokom jučerašnjeg dana poginulo oko 200 Rusa nakon eksplozije u okupiranom mjestu Svatove.

Nova analiza instituta za rat

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Ruski predsjednik Vladimir Putin sve se više oslanja na neregularne dobrovoljačke i posredničke snage, a ne na konvencionalne jedinice i formacije Oružanih snaga Ruske Federacije. ISW je ranije izvijestio da je Putin cijelo ljeto zaobilazio rusku višu vojnu komandu i vodstvo ministarstva dobrane, a posebno nakon poraza oko Harkivske oblasti.

Putinov loš odnos s vojnim zapovjedništvom i ministarstvom može djelimično objasniti sve veću usredotočenost Kremlja na regrutiranje loše pripremljenih dobrovoljaca u ad hoc neregularne jedinice, umjesto da ih pokušava privući u pričuvu ili rezerve za redovne ruske borbene jedinice.

Formiranje takvih jedinica dovest će do daljnjih napetosti, nejednakosti i općeg nedostatka kohezije između snaga. Ukrajinski i ruski izvori izvijestili su o slučajevima kada su ruske oružane snage odbile isplatiti veteranske beneficije, jednokratne bonuse za novačenje ili pružiti medicinski tretman vojnicima BARS-a (Ruske borbene rezerve).

Neke vojne formacije nude finansijske poticaje za svaki kilometar koji jedinice vojnika napreduje.

Britanski obavještajci: Rusi preuzimaju veliki rizik

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi dnevni izvještaj njihovih obavještajaca o situaciji u Ukrajini.

“Rusija je vrlo vjerovatno izgubila najmanje četiri borbena aviona u Ukrajini u posljednjih 10 dana, čime se broj izgubljenih aviona popeo na otprilike 55 od početka agresije”, pišu na početku britanski obavještajci.

Postoji realna mogućnost da su ovi gubici djelimično rezultat činjenice da ruske zračne snage u ovoj fazi rata prihvaćaju veći rizik dok pokušavaju pružiti blisku zračnu potporu ruskim kopnenim snagama pod pritiskom ukrajinskog napredovanja, navodi se dalje.

Nadalje, Britanci smatraju da ruski piloti nisu dobro upoznati sa situacijom na terenu.

“Postoji realna mogućnost da su neke letjelice zalutale iznad neprijateljskog teritorija jer su se prve linije brzo pomicale”, navodi se dalje.

Rusija od početka rata nije uspjela uspostaviti zračnu nadmoć na nebu iznad Ukrajine i britanski obavještajci smatraju da je to jedan od najvažnijih faktora zbog kojih je cijela ruska akcija toliko krhka.