Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Mogući novi incidenti; Erdogan: Nismo znali da je avion ruski

erdogan putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da se nakon obaranja ruskog borbenog aviona “Su-24” nad Sirijom ne može isključiti mogućnost dodatnih incidenata.

“Nakon jučerašnjeg incidenta, ne možemo isključiti mogućnost drugih incidenata. Ako se to dogodi, moraćemo nekako da reagujemo. Naši građani u Turskoj mogu biti izloženi opasnostima, a to je nešto čime Ministarstvo spoljnih poslova treba da se pozabavi”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je dodao da sadašnja turska vlada namjerno vodi zemlju ka “islamizaciji”, prenosi “Sputnjik”.

Rusija će vrlo ozbiljno da se postavi prema jučerašnjem incidentu u kojem je oboren ruski “SU-24” i iskoristiće sve instrumente koje ima na raspolaganju kako bi poboljšala bezbjednosnu situaciju, rekao je Putin.

Turski predsjednik Tajip Erdogan izjavio je da tursko vazduhoplovstvo nije znalo da je avion ruski kada je oboren, prenosi Russia Today.

Osim toga, Erdogan navodi da Turska ne želi eskalaciju sa Rusijom zbog oborenog aviona.

“Nemamo namjeru da izazovemo eskalaciju tenzija oko ovog incidenta. Mi samo branimo našu bezbjednost i pravo naše braće”, rekao je Erdogan u Istanbulu, a prenijela agencija AFP.

On je ipak dodao kako niko ne može da očekuje od Turske da ćuti kad dođe do povrede njenih granica.

Erdogan je rekao da su turski lovci pucali na ruski vojni avion dok se on nalazio u turskom vazdušnom prostoru, ali je on pao na teritoriju Sirije, ako su neki dijelovi pali u Turskoj i povrijedili dvoje turskih državljana.

Ruski “Su-24” srušen je juče u Siriji.

Putin je rekao da je avion oboren raketom vazduh-vazduh ispaljenom iz turskog aviona “F-16” preko sirijske teritorije.

“Su-24” je oboren četiri kilometra od granice sa Turskom.