Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski predsjednik

Putin na samitu BRICS-a opravdavao rat: “Naše akcije u Ukrajini diktira samo jedna stvar”

vladimir putin brics
Foto: Pixsell

Putin je govorio pred forumom zemalja koje su suzdržane od osude ruskih postupaka u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je govor na samitu čelnika BRICS-a u srijedu kako bi branio ruski rat u Ukrajini i pohvalio grupu kao alternativu američkoj globalnoj dominaciji.

Obraćajući se videolinkom čelnicima ove grupe, ponovio je narativ Kremlja da je njegova invazija, koju su Ukrajina i Zapad osudili kao imperijalističko otimanje zemlje, bila prisilni odgovor Rusije na neprijateljske akcije Kijeva i Washingtona, prenosi Reuters.

-Naše akcije u Ukrajini diktira samo jedna stvar – okončati rat koji su pokrenuli Zapad i njegovi sateliti protiv ljudi koji žive u Donbasu – rekao je Putin, misleći na istočni dio Ukrajine gdje se ruski plaćenici bore protiv ukrajinske vojske od 2014.

-Želim napomenuti da je želja za održavanjem svoje prevlasti u svijetu, te želja nekih zemalja da zadrže tu prevlast dovela do teške krize u Ukrajini – poručio je Putin.

Putin je govorio pred forumom zemalja koje su suzdržane od osude ruskih postupaka u Ukrajini. BRICS – koji također uključuje Brazil, Indiju, Kinu i Južnu Afriku – dobio je dodatnu važnost za Moskvu jer nastoji ublažiti zapadne sankcije jačanjem trgovine s Azijom, Afrikom i Latinskom Amerikom.

Rusija je više puta rekla da je otvorena za pregovore o okončanju 18-mjesečnog rata – ali samo ako uzmu u obzir “nove realnosti” koje su stvorile njene snage koje kontrolišu gotovo petinu Ukrajine, dok Ukrajina zahtijeva vraćanje cijelog svog teritorija i uklanjanje ruskih trupa.