Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Napad na Siriju je agresija na suverenu državu

Vladimir Putin

Amerika je ispalila skoro 60 krstarećih raketa na aerodrom sirijske vojske, tvrdeći da je on korišćen da se sprovede napad hemijskim oružjem na pobunjeničko uporište u provinciji Idlib u utorak.

Američki napadi u Siriji pričinili su značajnu štetu između odnosa Rusije i SAD.

Prema pisanju “RT-a” Putin takođe smatra da je Amerika ovim napadima prekršila međunarodno prvo.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je da službena Moskva smatra da je američki napad krstarećim raketama na zračnu bazu u Siriji kršenje međunarodnog prava i agresija na suverenu državu, piše medij blizak ruskoj vladi Sputnik.

U oštroj eskalaciji američke vojne uloge u Siriji dva američka ratna broda ispalila su desetke krstarećih raketa iz istočnog Sredozemlja na zračne baze snaga Bashara al Asada kao odgovor na napade bojnim otrovom na pobunjenička područja u utorak. Pedeset devet raketa Tomahawk ispaljeno je s američkih razarača USS Porter i USS Ross oko dva sata ujutro, a pogodile su više ciljeva u zračnoj bazi Šajrat za koju Pentagon kaže da je korištena za skladištenje hemijskog oružja.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra američke napade na Siriju agresijom na suverenu državu i kršenjem međunarodnog prava – kazao je Peskov. Rusija smatra američki napad na Siriju pokušajem odvraćanja pažnje javnosti od povećanog broja civilnih žrtava u Iraku.

U prvoj reakciji Moskve na napad koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, visoki ruski dužnosnik najavio je da će Moskva zatražiti hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

– Ovaj napad je akt agresije SAD-a na članicu UN-a – rekao je on. Konstantin Kosačev, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, upozorio je da je nakon napada u pitanju ruska koalicija sa SAD-om oko krize u Siriji. Washington je tim napadom “barutom udario pečat na raniju presudu da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran za hemijski napad u Idlibu – istaknuo je.