Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Obama spreman za partnerstvo s Rusijom

U.S. President Barack Obama shakes hands with Russian President Vladimir Putin during their meeting at the United Nations General Assembly in New York

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak na sastanku s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem u Moskvi da su posljednji telefonski razgovori s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom ukazuju na njegovu spremnost za partnerstvo s Rusijom.

– Posljednji naš razgovor s predsjednikom Obamom me uvjerava da mi zaista iskreno želimo ne samo saradnju, njeno uspostavljanje, već i postizanje rezultata – rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Dodao je da će Rusija nastaviti da pomaže oslobađanju američkih građana u Siriji.

Kerry se nada da će biti postignut napredak u pregovorima o Siriji.

– Nadamo se da će biti postignut stvarni napredak koji će se moći mjeriti, progres koji će se zaista realizovati, radi se o Siriji – rekao je Kerry.

Moskva i Washington mogu mnogo da urade na uspostavljanju mira, između ostalog u Siriji i Ukrajini.

– Predsjednik Obama i ja smatramo da se sada SAD i Rusija nalaze u takvoj fazi da možemo zaista mnogo da uradimo za uspostavljanje mira – rekao je američki državni tajnik.

Po njegovim riječima, ne radi se samo o Siriji, ne samo ni o Ukrajini, već i o drugim potencijalnim oblastima u kojima bi moglo doći do ozbiljnog napretka , prenosi Sputnjik.

Kerry je zahvalio Putinu na sastanku, naglasivši da cijeni takvu mogućnost.

– Želim da kažem da vam predsjednik SAD Barack Obama šalje najbolje želje. On smatra da je razgovor koji ste imali (6. jula) bio konstruktivan – rekao je državni tajnik SAD.

Kerry je naglasio da računa na ozbiljne razgovore večeras, kao i sutra s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

– Tako da, Sergej, nama još predstoji veliki posao – obratio se Kerry Lavrovu koji je učestvovao na sastanku.

Sastanku Putina, Kerray i Lavrova u Kremlju prisustvovali su pomoćnik ruskog predsjednika Vladislav Surkov, pomoćnica državnog tajnika Viktorija Nuland i američki ambasador u Rusiji John Taft, naveo je Sputnjik.