Putin planira potpuno uništiti kalifat za tri do četiri mjeseca

rusija putin isis

Teroristička organizacija Islamska država priznala je da je u ruskim zračnim udarima na njihovo glavno uporište u gradu Raki ubijeno 12, a ranjeno desetak terorista. Naime, ruski avioni jučer su pogodili jedno od sjedišta ISIL-a u glavnom gradu kalifata.

Rusi su bombardirali položaje ISIL-a te ostale islamističke grupe i u Idlibu, Hami i Alepu. Svjedoci tvrde da ovakve žestoke udare nisu vidjeli od početka rata u Siriji. Ljudi masovno bježe iz okolnih područja gdje se nalaze borci ISIL-a u strahu za svoje živote. Opća panika vlada u Raki i Deir Al-Zoru, glavnim uporištima terorističke organizacije Islamska država u kojima, prema tvrdnjama svjedoka, teroristi napuštaju položaje i miješaju se s civilima te na taj način pokušavaju spasiti svoje živote, piše Večernji list.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je potpuno uništilo teroriste u provinciji Idlib.

Isto tako, njihovi su avioni uspjeli pogoditi skladište streljiva što je dovelo do lančane eksplozije te naposljetku do potpunog uništenja kampa za obuku terorista. Idućih dana očekuju se još žešći zračni udari na ISIL jer ruski predsjednik Vladimir Putin želi što prije uništiti kalifat i ne misli odustati od svog plana. Aleksej Puškov, predsjednik vanjskopolitičkog odbora ruske Dume, rekao je da će njihova serija zračnih napada biti sve jača te da će trajati od tri do četiri mjeseca.

“Uvijek postoji rizik da vam se nešto ispriječi, ali u Moskvi razgovaramo o operaciji koja će trajati od tri do četiri mjeseca”, naglasio je Puškov.

Zbog zračnih udara na kalifat teroristička organizacija Islamska država zaprijetila je Putinu i Rusiji objavivši na njihovim portalima fotografiju moskovskog Kremlja u plamenu.

I dok Rusija nemilosrdno udara po kalifatu, Turska i njeni partneri u koaliciji predvođenoj SAD-om u borbi protiv sunitskih ekstremista Islamske države pozvali su je da prekine napade na sirijsku opoziciju i svoje operacije usmjeri na islamske militante izrazivši “duboku zabrinutost” zbog zračnih udara koje provodi Moskva. S druge strane Ramzan Kadirov, predsjednik Čečenije, pozvao je Putina da pošalje muslimanske kopnene snage da se bore protiv Islamske države. Kadirov smatra da bi Moskva trebala proširiti vojne operacije u Siriji koje su sada ograničene samo na zračne udare jer je uvjeren kako uništenje Islamske države nije moguće samo zračnim udarima, nego i kopnenom akcijom za što je spreman, zatreba li, poslati i čečenske vojnike.

Libanonske dnevne novine Al Ahbar, bliske sirijskom režimu, pozivajući se na visoke ruske vojne izvore objavile su da je Putin vrlo brzo reagirao te poslao svoje vojne snage u Siriju nakon što je dobio obavještajne podatke kako Saudijska Arabija u dogovoru sa SAD-om i još nekim zemljama Zaljeva priprema vojnu akciju protiv Assada, sličnu onoj u Jemenu.

Rusija bi mogla proširiti zračne udare i na teritorij Iraka u slučaju da to od njih zatraži irački premijer Haider al-Abadi.