Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Putin priznao da je krenula “prava ukrajinska ofanziva”, Ukrajinci: Napredujemo!

Foto: Screenshot/Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je, međutim, “veoma dobre rezultate” na bojnom polju u obraćanju u utorak navečer, obećavajući da će detalje iznijeti kasnije

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Ukrajina intenzivirala napade na liniji fronta u posljednjih nekoliko dana, dok je ukrajinski zvaničnik kazao da Kijev polako, ali stabilno napreduje u oslobađanju svoje teritorije.

Tri različita medija citirala su neimenovane američke zvaničnike koji su kazali da je Kijev pokrenuo novu fazu ambiciozne kontraofanzive kojom se nastoji izbaciti ruske trupe sa skoro 20 posto ukrajinske zemlje koja je još pod okupacijom.

“Polako, ali sigurno”

Upitan o ovim izvještajima, Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane, kazao je za Reuters da “nema ništa novo” što se dešava na linijama fronta.

– Na jugu idemo naprijed polako, ali sigurno – rekao je.

U međuvremenu je Putin je za rusku televiziju rekao da je svaki ukrajinski napad odbijen i da su ruske snage nanijele značajne gubitke svojim protivnicima.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage odbile ukrajinske napade oko sela Kliščivka u blizini Bahmuta i sjeverno od Robotnjeja na liniji fronta u regiji Zaporožija, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Ukrajinska kontraofanziva se do sada odvija sporo, povrativši samo nekoliko stotina kvadratnih kilometara, mali dio teritorije koji je još pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je, međutim, “veoma dobre rezultate” na bojnom polju u obraćanju u utorak navečer, obećavajući da će detalje iznijeti kasnije.

Tvrdnje proruskih snaga

Jedna od rijetkih oblasti u kojima je Ukrajina do sada imala uspjeha je duž reke Mokri Jali na jugoistoku Ukrajine, gde su ukrajinski vojnici zauzeli nekoliko naselja i sada se približavaju selu Staromajorske pod ruskom kontrolom.

Aleksandr Hodakovski, uticajni separatistički komandant u istočnoj Ukrajini, koga podržava Moskva, objavio je u srijedu ljutitu poruku na svom Telegram kanalu žaleći se na teško granatiranje Staromajorske tokom nekoliko dana, nakon čega je uslijedio ukrajinski napad koji je donuo određene rezultate.

Hodakovski je rekao da su u toku borbe u blizini Staromajorske, ali selo “još nije” pod kontrolom Ukrajine, prenosi Reuters.