Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin proglasio “potpunu pobjedu” nad militantima ISIL-a

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je ostvarena potpuna pobjeda nad militantima Islamske države na obje strane rijeke Eufrat u Siriji.

U komentarima koje je objavio Kremlj, Putin navodi da je vojna operacija u regiji sada dovršena i da bi se pažnja trebala usmjeriti na politički proces koji bi uključivao eventualne predsjedničke i parlamentarne izbore.

Putin nije konkretizirao misli li na okončanje vojnih operacija u cijeloj Siriji ili samo u oblastima oko doline Eufrata.

Ruska vojna intervencija u sirijskom građanskom ratu u 2015. godini okrenula je ratnu sreću u korist ruskog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjeničkih grupa koje se bore da ga svrgnu.

Zapadne vlade i grupe za ljudska prava navode da se u ruskim zračnim udarima ubijaju civili, što Moskva negira.

– Prije dva sata, (ruski) ministar odbrane izvijestio me da su operacije na istočnoj i zapadnoj obali Eufrata dovršene uz potpunu eliminaciju terorista – izjavio je Putin.

– Prirodno, moglo bi biti još nekih džepova otpora, ali je vojna aktivnost u ovoj fazi dovršena potpunim iskorjenjivanjem terorista. Nesumnjivo se moramo kretati ka početku političkog procesa – kazao je ruski čelnik.

Putin je također izjavio kako je bitno uspostaviti Kongres sirijskog naroda, predloženu mirovnu konferenciju koju je Rusija ponudila ugostiti, i koja bi dovela do pripreme novog ustava, i nakon toga predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

– To je, međutim, veliki i dugački zadatak – izjavio je ruski predsjednik, prenosi Reuters.