Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski diktator

Putin: Rusija je spremna na nuklearni rat. Oružje postoji da bi se koristilo

Foto: X

Ponovio je da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje

Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutno ne žuri sve prema tome, rekao je jučer predsjednik Rusije Vladimir Putin.

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo potpunu agresiju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. marta, rekao je da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.

“Mi smo spremni”

– S vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni – rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje je li zemlja zaista spremna za nuklearni rat. Rekao je da Sjedinjene Države razumiju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskom teritoriju, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.

– U SAD ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja. Zato, ne mislim da se ovdje žuri prema tome (nuklearnom sukobu), ali mi smo spremni za to – rekao je Putin.

Ponovio je da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla upotrijebiti svoje oružje.

– Oružje postoji da bi se koristilo. Mi imamo svoje principe – kazao je.

Ako SAD provedu nuklearne pokuse, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je u opširnom intervjuu. “Nije potrebno… još moramo razmisliti o tome, ali ne isključujem da možemo učiniti isto – naveo je.

Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od februara 2022.

Finska i Švedska u NATO-u

– Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe – istakao je.

Putin u intervjuu je izjavio i da se Rusija ne miješa ni u koje izbore i da će sarađivati sa svakim izabranim liderom SAD-a.

– Mi se ni na koji način ne miješamo ni u koje izbore. I, kao što sam rekao mnogo puta, radit ćemo sa svakim funkcionerom kojem vjeruje američki narod, američki glasač – dodao je.

Naveo je i da ga je Donald Tramp, dok je bio predsjednik, kritikovao da “simpatizira” sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

Putin je izjavio i da je ulazak Finske i Švedske u NATO “besmislen korak” te da će Rusija rasporediti trupe i sisteme za uništenje na finskoj granici nakon što se Finska pridruži savezu.

– Ovo je apsolutno besmislen korak (za Finsku i Švedsku) sa stajališta osiguranja vlastitih nacionalnih interesa. Tamo (na finskoj granici) nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sistema za uništavanje, sada će se pojaviti – zaključio je.