Globus

ruski diktator

Putin stigao na Krim na godišnjicu nelegalne aneksije

18/03/2023
putin

Nalog za hapšenje Putina, koji je izdao Međunarodni kazneni sud, prvi je takav nalog koji se odnosi na lidera jedne od pet stalnih članica vijeća sigurnosti UN-a

Vladimir Putin posjetio je Krim kako bi obilježio devetu godišnjicu aneksije, objavili su ruski državni mediji.

Regiju je 2014. anektirao Kremlj u potezu koji je većina svijeta osudila kao nezakonit.

Stižu detalji današnje posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija anektirala prije točno devet godina. Upravo je godišnjica aneksije povod Putinove posjete.

Ruska režimska novinska agencija RIA objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar u Sevastopolju. Po svemu sudeći, te lokacije su odabrane kao svojevrstan odgovor na nalog za Putinovo hapšenje koji je jučer izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu. U nalogu se, podsjetimo, Putina tereti da je odgovoran za učestvovanje u otmici ukrajinske djece i njihovo odvođenje u Rusiju.

Putin je avionom otputovao od Moskve do Sevastopolja, najvećeg grada na Krimu. Radi se o letu od 1821 kilometra. Potom su ga, prema riječima proruskog guvernera Krima Mihajla Razvožajeva, automobilom prebacili na više lokacija u gradu. Uz umjetničku školu i dječji centar, Putin je posjetio i arheološko nalazište kod ostataka drevnog grčkog grada Hersonsosa, objavili su ruski državni mediji.

Podsjetimo, nalog za hapšenje Putina, koji je izdao Međunarodni kazneni sud, prvi je takav nalog koji se odnosi na lidera jedne od pet stalnih članica vijeća sigurnosti UN-a. Sud baziran u nizozemskom Den Haagu je takav nalog izdao i za Mariju Lvovu-Belovu, povjerenicu za ljudska prava pri Uredu ruskog predsjednika.

Moskva je, naravno, odmah odbacila takav potez Kaznenog suda, dok ga je Kijev pozdravio. Malo ko očekuje da će ruski predsjednik zaista biti uhićen, između ostalog i zato što Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda niti izručuje svoje državljane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.