Globus

Putin tvrdi da ima rješenje za izbjegličku krizu

25/09/2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za američki CBS otkrio je svoje mišljenje o izbjegličkoj krizi te njegovom rješenju za problem koji već mjesecima potresa svijet.

Izjave je dao uoči odlaska na UN-ovu Opću skupštinu koja će zasjedati u ponedjeljak, kao i njegovog susreta s Obamom u New Yorku.

SAD već sedmicama “mozga” o planovima Rusije u Siriji, budući da se tamo trenutno nalazi njihova vojna oprema i vojni stručnjaci, a uskoro će i vojska. Assad već koristi sofisticirano rusko oružje.

U CBS-ovoj emisiji “60 minuta” novinar je spomenuo kako je jačanje vojne moći u Siriji usmjereno na “spašavanje” Bašara al-Assada, na što je Putin kazao novinaru “dobro, u pravu ste”.

– Zaista vjerujem da će svi potezi koji idu u drugom pravcu, uništenjem legitimne sirijske vlade, stvoriti situaciju kakvu smo mogli vidjeti u drugim zemljama u regiji i u drugim regijama, kao što je Libija, gdje su sve institucije srušene. Billi smo svjedoci iste situacije u Iraku, Jedino rješenje za sirijsku krizu jest ojačati strukture vlasti i pomoći im u borbi s terorizmom – rekao je, misleći na borbu protiv ISIS-a.

SAD se s Putinom u ovome ne slaže, već tvrdi kako je režim u Siriji bio magnet za privlačenje džihadista u Siriju, a uvjereni su kako se Assada mora isključiti iz svakog političkog rješenja u Siriji.

SAD su već dvije sedmice zabrinute vojnim namjerama Moskve u Siriji. Prema Washingtonu, ruske snage su u fazi uspostavljanja nove zračne baze u pokrajini Latakija, uporištu Assada.

Najmanje 28 ruskih borbenih aviona je raspoređeno, prema američkim izvorima. Rusi su do sada imali samo jednu pomorsku bazu u Tartusu.

SAD, na čelu međunarodne koalicije protiv Islamske države od prije godinu dana, tvrde međutim da režim iz Damaska služi kao “magnet” za širenje džihadista u Siriji i da predsjednik Assad mora biti isključen iz svakog političkog rješenja u Siriji.

Državni tajnik John Kerry je ponovo potvrdio prošlog vikenda u Londonu da sirijski predsjednik mora “otići” , ali da će se pregovarati o datumu njegovog odlaska, prenose agencije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.