Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin tvrdi da Rusija nije uvučena u trku u naoružanju

putin345

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio da Rusija nije uvučena u trku u naoružanju, nego da jednostavno nadoknađuje propušteno u proteklih nekoliko godina.

– Rekao sam ranije i kažem to opet: ne pokušavamo da budemo uvučeni u neku vrstu trke u naoružanju, čak i da stignemo ili preteknemo nekoga – izjavio je Putin tokom sastanka sa zvaničnicima vojne industrije.

– Mi jednostavno trebamo nadoknaditi ono što smo propustili u 1990-im i 2000-im godinama kada su oružane snage, kao i vojna industrijska preduzeća, bili u hroničnoj besparici, i prvo gdje smo trebali rezove bili su programi naoružavanja i povećanja broja vojnika, kao i ulaganja u vojne industrijske kompanije – kazao je.

U međuvremenu je portparol Kremlja izjavio da će Rusija, za razliku od Sjedinjenih Država, izbjeći enormna ulaganja u vojne projekte, dok Moskva ima jeftinije i efikasnije načine da osigura vojne kapacitete zemlje.

Te izjave došle su u vrijeme dok NATO pojačava vojno prisustvo u zemljama u blizini Rusije ili koje se graniče s njom.

Rusija je u više navrata izražavala zabrinutost odobravanjem stvaranja balističkog odbrambenog sistema u Evropi po američkim idejama na samitu NATO-a u Poljskoj u 2010. Grupa evropskih zemalja, među kojima su Poljska, Španija i Turska, pristale su da se razmjeste elementi proturaketnog sisterma na njihovom tlu, prenosi Sputnik News.