Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin u Versaillesu 300 godina nakon Petra Velikog

Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovat će u ponedjeljak u posjet Francuskoj, gdje će ga u palači Versailles primiti francuski kolega Emmanuel Macron, kada će biti obilježena i 300. godišnjica uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa.

Macron je najavio da će glavna tema razgovora biti situacija u Siriji, dodavši da je spreman “surađivati s Rusijom” u cilju rješavanja sirijske krize te da rat protiv terorizma treba intenzivirati, prenosi Tanjug agenciju Tass.

“Trebamo se boriti protiv svakog oblika financijske podrške teroristima”, kazao je Macron na kraju summita G7 u Italiji.

Elizejska palača prethodno je priopćila da će Macron primiti Putina u Versaillesu, rezidenciji francuskih vladara, gdje će biti otvorena velika izložba povodom 300 godina od posjeta ruskog cara Petra Velikog Francuskoj 1717. godine.

“Izložba pripremljena u suradnji s Muzejom Hermitage u Sankt Peterburgu obilježiti će 300. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Francuske i Rusije”, priopćila je Elizejska palača.

Francuski predsjednik svjestan je važnosti dijaloga s Rusijom u rješavanju međunarodnih problema, objavili su ruski mediji, citirajući izjavu novog francuskog čelnika.

“Mnogi međunarodni problemi se ne mogu riješiti bez Rusije”, rekao je Macron za agenciju Tass.

On je kazao da je dijalog s Rusijom “zahtjevan”, ali da je ipak, dijalog, prenosi Fena

Istaknuo je da misli na situaciju u Ukrajini i Siriji te da će o tome razgovarati s Putinom u Parizu.

Sankcije Moskvi ostaju

Macron smatra da se stanje u Siriji može riješiti cijelovitim političkim pristupom.

On je najavio skori sastanak lidera Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske.

Za Macrona sankcije protiv Rusije trebaju ostati dok se situacija u Ukrajini ne riješi.