Putin vraća u pogon super-tajni sovjetski svemirski centar

russia-to-launch-its-biggest-rocket1419190365 copy

Prije nekoliko decenija, kada je SSSR bio svjetska sila, Vostočnij je bio najstrože čuvana nuklearna tajna Kremlja, sakrivena u dubokoj divljini nepreglednih tajgi. Lokaciju na dalekom istoku Rusije ruski predsjednik Vladimir Putin danas želi predstaviti kao “novu svemirsku luku”.

Ali, nisu svi zadivljeni Putinovom idejom.

– Ideja o oživljavanju Vostočnija predstavlja jeftin pokušaj Vladimira Putina, da podigne moral, pokupi jeftine političke poene i skrene pažnju javnosti sa suštinskih ekonomskih problema, tvrde kritičari Kremlja. Rusija nema novca da ozbiljno podržava čitav projekat, dodaju.

ap332370427484

Vostočnij je od Moskve udaljen sedam sati leta, koliko traje put do najbližeg naseljenog grada Blagoveščenka. Nakon toga, potrebno je još 90 minuta leta helikopterom preko područja nepregledne divljine kako bi se konačno stiglo do lansirnog centra.

Vostočnij je idealan jer u slučaju neuspješnog lansiranja ne postoji opasnost da raketa ili šatl padnu u naseljeno područje. Ovaj dalekoistočni kosmodrom udaljen je od civilizacije, uključujući i postrojenja i fabrike koji proizvode svemirsku opremu. Svaka raketa do Vostočnija putuje željeznicom iz Samare, a put iznosi nevjerovatnih 6.000 kilometara.

Lansiranje raketa kontrolisat će računar i samo jedna osoba, s obzirom da je ruska tehnologija znatno uznapredovala u odnosu na period sovjetske ere.

1213922_orig

Oživljavanje Vostočnija i modernizacija digitalnih sistema i tehnologije predstavljaju ogroman korak za rusku svemirsku industriju, tvrde vladini dužnosnici.

Nova raketa “Angara” zamijenit će sovjetskog “svemirskog veterana”, raketu “Proton”, koja je izuzetno štetna po okolinu zbog svog toksičnog goriva.

Najveću prepreku izgradnji ovakvog centra jeste činjenica da je ruska ekonnomija pritisnuta ratom u Siriji, kao i sankcijama Zapada i niskom cijenom nafte i gasa, usljed čega je budžet za svemirske investicije za narednih deset godina prepolovljen, i iznosi “svega” 14 milijardi dolara.