Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putin: Zatvorite granice Rusije i Ukrajine i eto nove Srebrenice

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi zatvaranje granica Rusije sa samoproglašenim republikama u Ukrajini dovelo do situacije slične Srebrenici.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi se donijela takva odluka uslijedilo bi krvoproliće, što Rusija nikad ne bi dozvolila, prenio je TASS.

“Dok god politička pitanja ostaju neriješena, ove teritorije ne uživaju poseban status i zakon o amnestiji ne postoji, odluka da se zatvore granice između Rusije i nepriznatih republika dovešće do situacije slične onoj koja je bila u Srebrenici. Došlo bi do krvoprolića. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi”, rekao je Putin na forumu o međunarodnoj politici Valdai u Sočiju.

Putin je takođe izjavio da su države članice Evropske unije, podrškom Kosovu, same pokrenule rast separatističkih težnji u Evropi.

“Koliko krhka može da bude stabilnost čak i u razvijenoj državi, pokazuje situacija u Španiji. Ko je mogao da očekuje da će diskusija o statusu Katalonije prerasti u tako oštru političku krizu?”, rekao je Putin istupajući u debatnom klubu Valdaj.

Putin je kazao da je različit odnos prema nezavisnosti Kosova, Krima i Katalonije primjer dvojnih standarda Evrope.

“U situaciji sa Katalonijom vidjeli smo jednodušnu osudu Evropske Unije i niza drugih država pristalica nezavisnosti. Trebalo je ranije razmišljati. Svojevremeno su faktički pozdravljali raspad cijelog niza država u Evropi, ne skrivajući radost. Zašto je bilo neophodno tako neosmišljeno, polazeći od trenutne situacije i želje da se ugodi ‘starijem bratu’ iz Vašingtona, bez ograda podržavati nezavisnost Kosova?”, naveo je on.