Globus

aleksej navalni

Putinov najžešći kritičar prebačen na nepoznatu lokaciju

14/06/2022

Navalni, najveći ruski opozicioni lider u protekloj deceniji, osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta u februaru 2021. nakon povratka iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom u Rusiji za koji je optužen Kremlj

Kritičar Kremlja Aleksej Navalni prebačen je iz svoje zatvorske kolonije na nepoznatu lokaciju, rekao je u utorak glavni pomoćnik.

– Gdje je Aleksej sada i u koju koloniju ga vode, ne znamo – rekao je Leonid Volkov, čelnik kabineta Navalnija, u izjavi u aplikaciji Telegram.

Navalni, najveći ruski opozicioni lider u protekloj deceniji, osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta u februaru 2021. nakon povratka iz Njemačke, gdje se oporavljao od trovanja nervnim agensom u Rusiji za koji je optužen Kremlj, prenosi Reuters.

Dana 24. marta, Navalni je osuđen na dodatnih devet godina zatvora zbog prevare i nepoštovanja suda. Lider opozicije kaže da su optužbe protiv njega izmišljene i da imaju za cilj osujetiti njegove političke ambicije.

Sudija je naredio da Navalni, koji je kritikovao rusko djelovanje u Ukrajini, bude prebačen u zatvor sa najvišim stepenom sigurnosti, gdje će mu biti smanjena prava na posjete i prepisku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.