Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mađarski premijer

Putinov prijatelj Orban: Mađarska neće staviti veto na sankcije protiv Rusije

putin-orban

Orban se suočava s izborima za četiri sedmice, ali njegova je kampanja otežana zbog sve veće inflacije i posljedica rata u Ukrajini, a EU fondovi zamrznuti zbog spora oko demokratskih standarda

Mađarska neće staviti veto na sankcije Evropske unije protiv Rusije, a jedinstvo 27-člane unije najvažnije je s obzirom na rat u Ukrajini koji Mađarska nedvojbeno osuđuje, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Ove sedmice Mađarska se priključila inicijativi predsjednika osam država EU da počnu razgovori o članstvu sa susjednom Ukrajinom, ali članica NATO-a Mađarska odbila je transport smrtonosnog oružja preko svojeg teritorija u istočnu susjedu, prenosi Hina.

Orban se suočava s izborima za četiri sedmice, ali njegova je kampanja otežana zbog sve veće inflacije i posljedica rata u Ukrajini, a EU fondovi zamrznuti zbog spora oko demokratskih standarda.

“Osuđujemo ruski napad, jer oni su pokrenuli rat protiv Ukrajine”, rekao je nacionalist Orban za portal mandiner.hu u intervjuu objavljenome danas. Rusija svoj napad naziva specijalnom operacijom.

“Strane se što prije moraju vratiti pregovorima. Cijela Evropa trebala bi raditi za mir”, dodao je Orban, kojeg je mađarska oporba snažno kritizirala zbog prijateljskih veza s Moskvom. Kazao je da su mađarske veze s Rusijom donedavno bile uravnotežene i poštene, ali da je rat stvorio novu situaciju.

Međutim, rekao je i da nema razloga prekinuti energetske veze s Rusijom.