Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruke iz kremlja

Putinov režim objavio novi glavni cilj agresije na Ukrajinu, to je treći do sada

Putinov glasnogovornik je dodao da se “miran život već uspostavlja na područjima u kojima militanti ne uzimaju civile za taoce i ne pucaju po kućama”

Glavni je cilj agresije je “uništenje nacionalističkih bataljona u Ukrajini”, rekao je danas Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

“Glavni cilj je oslobođenje Ukrajine od nacionalističkih bataljona. Operacija se nastavlja, postavljeni zadaci su dobro poznati. Moraju biti obavljeni i bit će obavljeni, u to nema sumnje”, rekao je Peskov.

Putinov glasnogovornik je dodao da se “miran život već uspostavlja na područjima u kojima militanti ne uzimaju civile za taoce i ne pucaju po kućama”.

“A što se tiče mjesta na kojima nacionalistički bataljuni rade takve stvari, vode se žestoke borbe. Oni će biti uništeni”, rekao je Peskov.

To je prvi put da je Kremlj objavio da je glavni cilj rata u Ukrajini “uništenje nacionalističkih bataljona”.

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio pokretanje invazije, rekao je da su glavni ciljevi “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine”, a potom je Kremlj, kad je postalo očito da su ruske snage doživjele poraz u okolici Kijeva te su prisiljene na povlačenje, objavio da je glavni cilj rata “oslobođenje Donbasa”, područja na istoku Ukrajine u kojem se nalaze dvije proruske separatističke regije, Donjeck i Luhansk.

Novinar Leonid Rogozin na Twitteru je ponudio objašnjenje činjenice da je Kremlj danas objavio novi glavni cilj invazije na Ukrajinu.

“Novi dan, novi cilj ‘specijalne operacije’. Glavni cilj je uništenje nacionalističkih bataljuna, rekao je Peskov danas. To će naravno omogućiti Kremlju da ustvrdi da je cilj postignut kad jedinica Azov bude uništena u Mariupolju”, napisao je Rogozin na Twitteru.