Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Bloomberg"

Putinov savjetnik dao otkaz zbog rata u Ukrajini i napustio Rusiju

New Project – 2022-03-23T134517.644
Putin i Chubais / FOTO: kremlin.ru

Prošle sedmice Arkadiy Dvorkovich, koji je bio viši ekonomski savjetnik Dmitrija Medvedeva tokom njegova predsjedničkog mandata i madata zamjenika premijera do 2018., odstupio je s mjesta čelnika državnog tehnološkog fonda Skolkovo

Ruski izaslanik za klimu i održivi razvoj Anatoly Chubais podnio je ostavku i napustio zemlju, navodeći svoje protivljenje ratu predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini čime je postao najviši dužnosnik koji je prekinuo s Kremljom zbog invazije, piše Bloomberg pozivajući se na svoje bliske ruskoj administraciji.

Državna ruska novinska agencija TASS citirala je izvor blizak Chubaisu koji je potvrdio da je dao ostavku na svoju dužnost.

Chubais je već u Turskoj i ne planira se vratiti u Rusiju, izjavila su dva njemu bliska izvora za web stranicu RBC.

Chubais (66), jedan je od rijetkih ekonomskih reformatora iz 1990-ih koji su ostali u Putinovoj vladi i održavali bliske veze sa zapadnim dužnosnicima. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov još uvijek nije odgovorio na upit novinara Bloomerga da komentira ove navode.

Chubais, poznat kao arhitekta ruskih privatizacija 1990-ih, Putinu je dao prvi posao u Kremlju sredinom 1990-ih i isprva pozdravio njegov uspon na vlast krajem tog desetljeća. Pod Putinom je potom Chubais preuzimao vodeće poslove u velikim državnim kompanijama sve dok ga predsjednik prošle godine nije imenovao izaslanikom za održivi razvoj.

Od početka agresije na Ukrajinu ruska Vlada je pojačala pritisak na domaće kritičare invazije. Putin je 16. marta upozorio da će očistiti Rusiju od “ološa i izdajnika” koje optužuje da tajno rade za SAD i njihove saveznike. Suočen s ekonomskim krahom, ruski čelnik optužio je Zapad da želi uništiti Rusiju.

“Svaki narod, a posebno ruski narod, uvijek će moći razlikovati domoljube od ološa i izdajnika i ispljunuti ih kao mušicu koja im je slučajno uletjela u usta”, rekao je Putin.

“Uvjeren sam da će ovo prirodno i nužno samočišćenje društva samo ojačati našu zemlju, našu solidarnost, koheziju i spremnost na svaki izazov.”

Prošle sedmice Arkadiy Dvorkovich, koji je bio viši ekonomski savjetnik Dmitrija Medvedeva tokom njegova predsjedničkog mandata i madata zamjenika premijera do 2018., odstupio je s mjesta čelnika državnog tehnološkog fonda Skolkovo, nakon što je osudio rusku invaziju na Ukrajinu. Dvorkovich, koji je također predsjednik Međunarodne šahovske federacije, jedan je od rijetkih bivših visokih dužnosnika koji su javno govorili protiv rata.