Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IZOLACIJA SVE JAČA

Putinu će na paradu u Moskvi 9. maja doći samo jedan svjetski lider

vladimir-putin-at-the-military-parade-in-russia
FOTO: Kremlin.ru

Parada za 9. maj je jedan od najvećih propagandnih događaja u Rusiji svake godine na kojoj Putin pokazuje svoju “moć”

Sadyr Japarov, predsjednik Kirgistana, jedini je lider koji je odlučio da se pridruži ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi devetog maja.

“Ove godine nije bilo posebnih pozivnica, to nije značajna godišnjica. Uoči (9. maja) ove godine predsjednik Kirgistana Japarov posjetit će Rusiju i budući da će biti ovdje dan ranije, odlučio je ostati na mimohodu i podijeliti naš ponos na Dan pobjede”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je također rekao da će Putin “svakako održati govor” tokom parade.

Brojne parade povodom Dana pobjede u kojima su učestvovala vojna vozila otkazane su 2023., a mimohod Besmrtnog puka se neće desiti. Tokom parade 2022. u Moskvi otkazan je avijacijski dio događaja.

Strani mediji su objavili da je jedan od razloga otkazivanja vojnih parada i nedostatak vojnih vozila zbog ogromnih gubitaka tokom agresije na Ukrajinu. Također, postoji i strah od eventualnih ukrajinskih napada.

Parada za 9. maj je jedan od najvećih propagandnih događaja u Rusiji svake godine na kojoj Putin pokazuje svoju “moć”. Nedolazak stranih državnika ukazuje na diplomatsku izolaciju u kojoj se našao ruski režim.