Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Putnici ruskog aviona stradali brzom, ali jezivom smrću

ruski avion

Ruski mediji su objavili prve rezultate forenzičkih analiza tijela žrtava iz srušenog aviona. Većina putnika stradala je usled kidanja unutrašnjih organa.

Primjećene su i teške opekotine i uticaj drugih faktora. Dosad je rutinski pregledano oko stotinu tijela nastradalih.

Prema prvim preliminarnim izvještajima avion je nestao u 6:14 sa radara a u 6:17 je pao. To znači da je agonija putnika trajala tek nekoliko minuta, ali prema svjedočenju istražitelja, njihova tijela su nađena u veoma lošem stanju.

[yuzo_related]

Da bi forenzičari donijeli definitivan zaključak, morat će svako tijelo da podvrgnu seriji od 15 analiza.

Zamjenik guvernera ruskog grada Sankt Peterburga Igor Albin rekao je da je identifikovano devet tela žrtava nesreće ruskog aviona u Egiptu.

Albin je rekao da bi identifikacija svih tijela mogla da potraje više sedmica.

Stručnjaci za avijaciju i terorizam smatraju da je ruski avion sa 224 putnika i članova posade, koji se srušio na Sinaju, “najvjerovatnije raznijela bomba koja je letjelicu pogodila sa zemlje ili je bila postavljena u njoj”. Prema njihovoj ocjeni, taj scenario je realniji od tehničkog kvara.

Kao jedan od glavnih argumenata, stručnjaci navode činjenicu da posada nije uputila poziv u pomoć. Značajno je i to što se materijal kojim je bio prekriven trup aviona oljuštio ka spolja, što ukazuje na jaku udarnu silu iznutra.

Njemačka “Lufthansa”, francuski “Air France” i britanski “British Airways” odlučili su da privremeno obustave letove preko Sinajskog poluostrva, dok se ne utvrdi uzrok nesreće.