Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turističke agencije

Putnicima iz Srbije uskoro potrebno “putno odobrenje” za ulazak u EU

turisti putnici aerodrom
Ilustracija

Jednokratna prijava za odrasle od 18 do 70 godina starosti bit će sedam eura, dok će za maloljetne i starije od 70 godina biti besplatna

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsjetila je u četvrtak da će putnici iz Srbije od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno “putno odobrenje” za ulazak u zemlje članice Evropske unije (EU).

Jednokratna prijava za odrasle od 18 do 70 godina starosti bit će sedam eura, dok će za maloljetne i starije od 70 godina biti besplatna, a dobivena potvrda važi za putovanja u sve zemlje članice EU u naredne tri godine, prenosi Beta.

NATAS je još saopćila da su ovogodišnji ljetnji aranžmani poskupili 26 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, a tražnja je porasla 9,4 posto.

Najviše su poskupili aranžmani za Grčku, zbog rasta cijena smještaja i prevoza, a najmanje za Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju.

Smještaj u Grčkoj, posebno u hotelima, poskupio je, kako je navedeno, 36,7 posto, u odnosu na 2023. godinu, a srbijanske turističke agencije su ove godine, smanjenjem marže kompenzirale to poskupljenje.

Dodaje se da su ponude srpskih turističkih agencija jeftinije u odnosu na ponude u zemljama u okruženju, a to se najviše odražava na plaće zaposlenih u turističkim agencijama koje su među najnižim u Srbiji.

Srbija se nalazi na petom mjestu po rastu broja stranih turista u 2023. godini, za 15 posto više nego 2019. godine, koja je najbolja godina turizma u svjetskim okvirima, podaci su Svjetskog vijeća za turizam.